Amerika'da TOEFL Hazırlık Programları

 

Amerika'da TOEFL Hazırlık Programları

TOEFL İBT NEDİR?
TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language – Internet-based Testing) tüm dünyada kullanılan bir sınavjolup, İngilizce'de 4 ana becerideki yetkinliğinizi ölçer. Her yıl 1 milyon'dan fazla kişinin aldığı bu sınav okuduğunuzu ve dinlediğinizi anlama ve yorumlama, verilen bir konuda konuşarak ve yazarak fikirleriniz belirtme yetkinliğiniz ölçülmekte ve kapsamlı bir sonuç belgesi sunulmaktadır. 

TOEFL iBT sınavı şu anda tamamen bilgisayar üzerinde Internet yoluyla tüm dünyada uygulanmaktadır ve geniş kapsamlı olarak kolej ve üniversitelere başvurularda ve profesyonel amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bunun ana nedeni ise, TOEFL iBT sınavının okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin aynı anda ölçerek adayların gerçek dil yetkinliklerini tam olarak yansıtabilmesidir.

TOEFL, merkezi New Jersey, Princeton'da olan özel ve kar amacı gütmeyen Eğitimsel Test Servisi (Educational Testing Service) ETS tarafından hazırlanır ve idare edilir. Bu sınav uluslararası öğrencilerin İngilizce yeterlilik seviyelerini ölçmek ve belgelemek için oluşturulmuştur. Kolej ve üniversiteler, profesyonel lisans programları, şirketler, hükümet acenteları ve burs programları da TOEFL sonucunu, muhtemel adayların başarı seviyesini görmek için kullanmaktadır. 

TOEFL iBT dünyanın birçok ülkesinde yapılmaktadır. Türkiye'de de başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Adana ve diğer bazı şehirlerde yapılmaktadır. İngilizce seviyesini öğrenmek isteyen herkes bu sınava girebilir ve uluslararası geçerliliği olan bir skor belgesine sahip olabilir. 

Sınava internet üzerinden başvurulabilmektedir.  Aşağıdaki linkten önce ETS'ye üye olmanız gerekmektedir daha sonra sırası ile işlemleri takip edip, kredi kartı ile ödeme yaparak sınava girmek istediğiniz gün ve saati belirleyebilirsiniz. 
 

Sınava isterseniz telefonla da kayıt olabilirsiniz. TOEFL sınavına gün almak için 00 31 320 239 540 no'lu numarayı arayabilir,  karşınıza çıkan İngilizce konuşan TOEFL yetkilisine istediği bilgileri vererek sınava kaydınızı yaptırabilirsiniz. Telefonla gün almadan önce yukarıdaki linkten online kayıt sayfasında üye olursanız telefonda daha kısa süre beklersiniz. Üye olunca size verilen ETS ID numaranızı telefonda belirtmeniz istenecektir. Sonrasında istediğiniz gün ve yer sorulacak, verdiğiniz kredi kartı bilgileri onaylandığı taktirde de gün almış olacaksınız. 

Temmuz ayından itibaren belirtilen sınav ücreti 155 Amerikan Dolardır. Bu ücret sınav için gün alırken, kredi kartıyla doğrudan sınavı yapan şirket ETS'ye (Educational Testing Services) ödenir. Sınav tarihine 7 günden az kaldığı taktirde bu ücret 180 Amerikan doları olacaktır. Sınava üç günden az kaldığında başvuru yapılamaz. Yapılmış olan başvuru tarihi yine en geç üç gün öncesine kadar 40 Amerikan doları karşılığında değiştirebilirsiniz. 
 
SINAV İLE İLGİLİ DETAYLAR
Sınav süresi toplam 4 saat 15 dakikadır. TOEFL iBT 4 bölümden oluşur. Katılımcılar sırasıyla,
  • Reading (Okuma)
  • Listening (Dinleme)
  • Speaking (Konuşma)
  • Writing (Yazma) bölümlerini tamamlarlar.

Reading (Okuma) Bölümü
En az 3 en çok 5 okuma parçasından, her biri için  12 ila 14 soru sorulur. Bu sorular hem okuduğunu anlamayı hem de kelime bilgisini ölçer. Toplam süre verilen metinlere göre 60 – 100 dakika arasında değişir. Bazı sorular diğerlerine göre daha yüksek puan değerine sahiptir.

 

Listening (Dinleme) Bölümü
Katılımcılardan 4 ila 6 adet konuşmayı dinleyip, her biri için 6 soruyu yanıtlamaları istenir. Bu konuşmalar genelde bir üniversite hocasının 3-5 dakikalık her hangi bir konuda anlattığı derslerden alınmıştır. Katılımcılar dinlerken isterlerse sınav görevlilerinin dağıttığı kağıtlara not alabilirler. Diğer bir soru tipinde ise katılımcıların 2 ila 3 tane karşılıklı konuşmayı dinleyip not almaları ve yine her biri için sorulan 5 soruyu yanıtlamaları gerekmektedir. Toplam süre konuşmaların uzunluğuna göre 60 – 100 dakika arasında değişir. Bazı sorular diğerlerine göre daha yüksek puan değerine sahiptir.

 

Speaking (Konuşma) Bölümü
Bu bölümde katılımcılardan 45-60 saniye süren 6 farklı konuşma yapmaları istenir. Konuşmalar karşılıklı sohbet şeklinde değildir. Sorulan sorulara istenen sürede yanıt verilir ve bu yanıtlar bilgisayar tarafından kaydedilir, daha sonra değerlendirmesi yapılır.

 

İlk bölümde katılımcıya bağımsız bir konu hakkında 15 saniyelik düşünme payı verilir ve daha sonra da 45 saniyelik bir konuşma yapmaları istenir. Bu tipte iki adet soru bulunmaktadır. İkinci bölümde katılımcılara ilk olarak 75-100 kelimelik bir okuma parçası verilir, sonrasında da 60-80 saniyelik aynı konuda bir konuşma dinletilir. 30 saniyelik düşünme payından sonra da adaydan 60 saniyelik bir konuşma yapması istenir. Bu soru tipinden de 2 adet bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise katılımcıdan her hangi bir konuda konuşma dinletilir ve not almaları istenir. Sonrasında sorulan soruya 20 saniyelik düşünme payının ardından 60 saniyelik bir konuşma yapılması istenir. Bu tipte de toplam 2 soru vardır. Katılımcılar bütün bu etkinlikler boyunca diledikleri kadar not alıp, konuşmalarında kullanabilirler.

 

Writing (Yazma) Bölümü
Yazma bölümü de iki farklı bölümden oluşmuştur. Katılımcıların her iki kompozisyonu da bilgisayarda yazmaları gerekmektedir. Katılımcılar istedikleri takdirde karalama kağıdı kullanabilirler.

 

Birinci bölümde, katılımcılardan 300 kelimelik bir okuma parçasını 3 dakika sürede okumaları istenir. Bu sırada katılımcılar notlar alabilirler. Daha sonra okuma parçasıyla ilgili bir konuda 2 dakikalık bir konuşma dinletilir. Bu kısımda da katılımcılar istedikleri takdirde not alabilirler. Son olarak da katılımcılardan, okuyup dinledikleri konuda ortalama 200 kelimelik bir kompozisyon yazmaları istenir. Bu görev için verilen süre 20 dakikadır. Bu esnada okuma parçası da ekranda durmaktadır.

 

İkinci bölümde ise katılımcılardan verilen bir konuda en 300 kelimelik bir kompozisyon yazmaları istenir. Verilen süre 30 dakikadır.
Sınavın değerlendirilmesi her bölüm için aşağıdaki tablodaki gibidir.

Reading 0 – 30
Listening 0 – 30
Speaking 0 – 30
Writing 0 – 30
TOPLAM 0 – 120
 

0-30 arasında her bölüm için ayrıca saptanan bu skorlar elde edilen toplam doğru cevap sayısı değildir. Söz konusu bölüm için elde edilen ham puandır. Ayrıca, Speaking bölümü için katılımcılara önce 0-4 arasında ve Writing bölümü için 0-5 arasında bir puan verilir, sonrasında da bu puanlar 0-30 arası ham puana dönüştürülecektir. 

Sınav sonrasında skorunuzu, sınava girdiğiniz tarihten itibaren 15 iş günü sonra ETS'den daha önce almış olduğunuz kullanıcı adınız ve şifrenizle online kayıt bölümüne girerek web'den öğrenebilirsiniz. Posta ile elinize ulaşması 4-6 hafta arası bir süre olacaktır.
 

TOEFL IBT, CBT VE PBT İÇİN NOT ARALIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
Eski sistemde genel olarak kabul gören başarı düzeyi olan 213 (Computer-Based Test) veya 550 (Paper Based Testing), TOEFL iBT için 80 olarak saptanmıştır. Bu genel ortalama dışında belli not aralıklarının dönüştürülmüş hali aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
 
Internet Based Toplam Puan Computer Based Tolam Puan Paper Based Toplam Puan
120-111 300-273 677-640
110-96 270-243 637-590
95-79 270-213 587-550
78-65 210-183 547-513
64-53 180-153 510-477
52-41 150-123 473-437
40-30 120-93 433-397
29-19 90-63 393-347
18-9 60-33 343-311
8-0 30-0 310
 
TOEFL IBT İLE SINAV SİSTEMİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN AMACI
 
  • Akademik düzeyde iletişim kurabilme becerisinin ölçülmesi,
  • Dilin gerçekten ne düzeyde kullanıldığının yansıtılması,
  • İngilizce öğrenirken ve öğretirken en iyi pratiğin sağlanması olarak sıralandırılabilir.

Yeni Speaking bölümü sınav adaylarının İngilizce konuşma becerisini değerlendirmekte, eklenen birleşik (Integrated) Writing ve Speaking bölümleri ise, iletişim kurarken dil becerilerini birlikte kullanabilme kabiliyetini ölçmektedir. Birden fazla becerinin sözkonusu olduğu yeni Integrated bölümlerde, dilin gerçekten nasıl kullanıldığının yansıtılması amaçlanmaktadır.
  
Geçmişte, dil öğrenimi gramere dayalıydı ve öğrenciler iletişim kurma becerisini geliştirmeye ihtiyaç duymadan yüksek skorlar alabilmekteydi. Günümüzde ise, hem öğretenler hem de öğrenenler, İngilizce iletişim kurmanın önemini kavramıştır. Birçok İngilizce eğitim programında iletişim kurabilme ve becerilerin birlikte kullanılmasına yönelik dersler verilmektedir. TOEFL IBT ile de hedeflenen katılımcıların İngilizceyi çok yönlü olarak kullanabilmeleri ve sadece ezber gramer bilgilerinin ötesinde uygulamalı bir eğitimden geçmelerini sağlamaktadır.